Architektura

#sweethome

To co, macie ochotę na kawałek?
Oto przepis:

BISZKOPT

5 DUŻYCH JAJEK
SZKLANKA CUKRU PUDRU
ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
3/4 SZKL. MĄKI ZIEMNIACZANEJ
3/4 SZKL. MĄKI TORTOWEJ
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
TŁUSZCZ DO WYSMAROWANIA TORTOWNICY
PRZETARTE PRZEZ DROBNE SITO SUCHE BISZKOPTY

Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem łyżeczki cukru pudru ubijamy na bardzo sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodając po łyżce zimnej wody (łącznie 3 łyżki). Masę z żółtek łączymy z przesianymi przez sito dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę z białek i delikatnie wyrabiamy jednolite ciasto, które przekładamy do przygotowanej wcześniej formy. Tortownicę należy wysmarować tłuszczem (ja używam masła) oraz wysypać biszkoptami. Pieczemy w temp. 160st. C około 30 minut*.

*Ciasto piekłam chyba z 40-45, bo ciasto bardzo wyrosło i zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest w środku suche. Najpierw piekę dolną grzałką (około 15 min aż porządnie wyrośnie) potem włączam również górną. Średnica mojej tortownicy: 22cm.

BITA ŚMIETANA

2x ŚMIETANA KREMÓWKA 500g
4x ŚMIETANFIX
ŁYŻKA CUKRU PUDRU

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy cukier puder i śmietanfix. Ubijamy na sztywno.

DODATKI

NUTELLA
LETNIE OWOCE SEZONOWE - u mnie MALINY
BIAŁA CZEKOLADA

PRZYGOTOWANIE

Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 części. Tuż przed nałożeniem masy śmietanowej nasączamy każdy płat. Ja używam w tym celu herbaty z dużą ilością świeżego soku z cytryny -idealnie się sprawdza jako lekki kontrast do słodyczy biszkoptu.

Na pierwszy płat ciasta nałożyłam bitą śmietanę, drugi biszkopt posmarowałam cienko nutellą, ułożyłam maliny i wypełniłam bita śmietaną. Na ostatni płat ciasta, posmarowany obficie bitą śmietaną, ułożyłam owoce, posypałam startą białą czekoladą (wiórki zrobiłam w różnych rozmiarach).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation